Γιατί η κάρτα EHIC δεν αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση

Γιατί η κάρτα EHIC δεν αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση

Εάν είστε πολίτης χώρας της ΕΕ και ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, ένα από τα πράγματα που πρέπει να κανονίσετε πριν από τις διακοπές σας είναι η κάρτα EHIC. Αυτή η κάρτα είναι εντελώς δωρεάν και θα σας παρέχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη των ίδιων προτύπων με αυτήν που λαμβάνουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Ωστόσο, ένα κοινό λάθος είναι να υποθέσουμε ότι η κάρτα αντικαθιστά ένα συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης – κάτι που σίγουρα δεν ισχύει.

Επισκόπηση της κάρτας EHIC

Η EHIC (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας) παρέχεται σε κατοίκους χωρών της ΕΕ εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να το πάρετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ και απλώς να το παρουσιάσετε σε νοσοκομείο όταν χρειάζεστε θεραπεία (παρέχεται από το κράτος). Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε ένα μικρό ποσό για τη θεραπεία και μερικές φορές θα είναι δωρεάν. Αυτό εξαρτάται από τη χώρα στην οποία βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή – και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα έχουν διαφορετικά συστήματα. Το επίπεδο περίθαλψης μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό που μπορείτε να περιμένετε από την κρατική σας υγειονομική περίθαλψη στο σπίτι, επομένως θα πρέπει να το λάβετε υπόψη.

Δεν είναι το ίδιο με ένα

συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης Αν και η κάρτα είναι χρήσιμη, δεν πρέπει να τη συγχέετε με την αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλιση – επειδή υπάρχουν ορισμένα σημαντικά πράγματα που δεν θα καλύψει. Ένα από αυτά είναι το κόστος του επαναπατρισμού πίσω στη χώρα σας. Εάν εμπλακείτε σε σοβαρό ατύχημα ή αρρωστήσετε και επιθυμείτε να επιστρέψετε στο σπίτι για θεραπεία αντί να παραμείνετε στη χώρα για εβδομάδες ή μήνες, μόνο η ταξιδιωτική ασφάλιση θα καλύψει το κόστος αυτού.

Αν πάτε για σκι και πρέπει να σας σώσουν από το βουνό, η κάρτα δεν θα το καλύψει ούτε αυτό. Μπορεί να μπορείτε να πληρώσετε επιπλέον στο θέρετρο για αυτήν την υπηρεσία, αλλά η ιδιωτική ταξιδιωτική ασφάλιση συνήθως την καλύπτει.

Εάν πάτε σε κρουαζιέρα και πρέπει να μεταφερθείτε με αεροπλάνο από το πλοίο στο πλησιέστερο νοσοκομείο, η κάρτα δεν το καλύπτει. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε στη στεριά σε χώρα της ΕΕ, θα καλύπτεστε για την υγειονομική σας περίθαλψη.

Θυμηθείτε ότι η κάρτα δεν παρέχει κάλυψη για ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη και το επίπεδο της κρατικής υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό που έχετε συνηθίσει. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν καλύπτει τα προσωπικά σας αντικείμενα σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, ακυρώσεων ταξιδιού, καθυστερημένης αναχώρησης και πολλά άλλα πράγματα που θα καλύψει η αποκλειστική ταξιδιωτική ασφάλιση.

Πλεονεκτήματα

Ακόμα κι αν συνάψετε μια ιδιωτική ταξιδιωτική ασφάλιση (και όλες οι συμβουλές είναι ότι πρέπει), θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια κάρτα EHIC για να έχετε ακόμα περισσότερη ηρεμία – σε τελική ανάλυση, είναι εντελώς δωρεάν. Επιπλέον, ορισμένοι ασφαλιστές μπορεί ακόμη και να επιμείνουν να έχετε μια για να αγοράσετε ιδιωτική ασφάλιση, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο ασφαλιστής σας θα παραιτηθεί από το επιπλέον ποσό εάν έχετε.

By mansoor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *