Βεβαιωθείτε ότι είστε καλυμμένοι για τις ισπανικές διακοπές σας

Βεβαιωθείτε ότι είστε καλυμμένοι για τις ισπανικές διακοπές σας

Με τον πλούτο των βραβευμένων με Γαλάζια Σημαία παραλίες, τις ζεστές θάλασσες της Μεσογείου και τον αξιόπιστο ζεστό καλοκαιρινό καιρό, για να μην αναφέρουμε το χαμηλό κόστος ζωής και το θεαματικό φαγητό, η Ισπανία είναι ένα διαρκές φαβορί για τους Βρετανούς παραθεριστές που αναζητούν διακοπές στην παραλία. Τα παιδιά μπορούν να βουτήξουν στα γαλαζοπράσινα νερά και να παίξουν στην άμμο, ενώ οι ενήλικες τα παρακολουθούν από μια ξαπλώστρα με ένα παγωμένο ποτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ισπανία είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ευρώπη για οικογενειακές διακοπές στην παραλία.

Ενώ οι περισσότερες οικογενειακές διακοπές στην παραλία δεν είναι καθόλου επικίνδυνες, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε, κάποιος φαίνεται πάντα να καίγεται από τον ήλιο (μερικές φορές αρκετά σοβαρά ώστε να χρειάζεται θεραπεία) και υπάρχει πάντα μια πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης από κάποια εξωτική κουζίνα. Προσθέστε σε αυτό την πιθανότητα θερμοπληξίας και τους μικρούς κινδύνους που μπορεί να βρεθούν οι παραθεριστές οπουδήποτε – στριμμένα αστραγάλους από άγνωστες σκάλες, πτώσεις σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια – και είναι σαφές ότι αξίζει να διασφαλίσετε ότι ολόκληρο το πάρτι σας προστατεύεται από ένα οικογενειακό ασφαλιστήριο συμβόλαιο διακοπών, απίθανο κάτι να πάει στραβά.

Επίσκεψη γιατρού

Πολλοί τραυματισμοί, ασθένειες και ατυχίες μπορεί να συμβούν ή να γίνουν εμφανείς στο ξενοδοχείο σας. Οι ολισθήσεις ντους και οι τραυματισμοί από τις σκάλες είναι σχετικά συνηθισμένοι τραυματισμοί στο ξενοδοχείο για ενήλικες, ενώ τα παιδιά είναι γνωστό ότι ζεματίζονται με ζεστό νερό ή τραυματίζονται τρέχοντας ή παίζοντας στο δωμάτιο. Οποιοσδήποτε είναι επιρρεπής σε τροφική δηλητηρίαση, η οποία πιθανότατα δεν θα γίνει γνωστή μέχρι να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας μετά το δείπνο.

Εάν ένας τραυματισμός ή μια ασθένεια είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτήσει ιατρική φροντίδα, μπορείτε να ζητήσετε από τη ρεσεψιόν γιατρό, αλλά φροντίστε να διευκρινίσετε ότι χρειάζεστε έναν κρατικό γιατρό και όχι έναν ιδιωτικό. Εάν το ξενοδοχείο ζητήσει ιδιωτικό, ενδέχεται να μην καλύπτεται από το συγκεκριμένο ασφαλιστήριο συμβόλαιο οικογενειακών διακοπών (και σίγουρα όχι από την EHIC).

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού να βάλετε τα χέρια σας σε κάθε μέλος του EHIC της οικογένειας, βρείτε το EHIC του και την απόδειξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου οικογενειακών διακοπών. Το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να προσκομίσετε αυτά τα έγγραφα για να αποφύγετε τυχόν προκαταβολικά έξοδα. Να θυμάστε ότι ορισμένα οικογενειακά συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης θα σας επιτρέψουν να αντιμετωπίσετε ιδιωτικά ατυχίες όπως ηλιακά εγκαύματα, τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες, οπότε εάν συμβαίνει αυτό, μη διστάσετε να ζητήσετε ιδιωτική θεραπεία και να προσκομίσετε απόδειξη ασφάλισης κατά την άφιξη.

Μετάβαση σε νοσοκομείο

Αν και είναι σπάνιο να χρειαστεί να καλέσετε ένα ασθενοφόρο, μπορεί να συμβεί – για παράδειγμα σε περιπτώσεις σοβαρής θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και τροχαίων ατυχημάτων. Εάν συμβεί αυτό, μην ανησυχείτε για το κόστος: στην Ισπανία, σε αντίθεση με ορισμένες χώρες, η EHIC σας θα διασφαλίσει ότι καλύπτεστε για το κόστος μιας διαδρομής με ασθενοφόρο.

Εάν έχετε καλέσει έναν γιατρό – ίσως για ένα ατύχημα στο ξενοδοχείο ή ένα περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης – και σας παραπέμψει σε ένα νοσοκομείο, ελέγξτε πριν πάτε ότι δεν είναι ιδιωτικό νοσοκομείο. Δεν είναι άγνωστο για τους κρατικούς γιατρούς να κάνουν ιδιωτικές παραπομπές και, ενώ η ιδιωτική περίθαλψη μπορεί να καλύπτεται από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο οικογενειακών διακοπών, μπορεί να μην είναι – και δεν καλύπτεται ποτέ από την EHIC.

Άλλο κόστος

Σε ενήλικες και παιδιά συνταγογραφούνται μερικές φορές φάρμακα όταν αρρωστήσουν στις διακοπές – για παράδειγμα, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος για οξεία λοίμωξη (π.χ. βακτηριακές λοιμώξεις στο στήθος) ή ίσως αντιισταμινικά σε περίπτωση απροσδόκητης αλλεργικής αντίδρασης.

Οι συνταγές δεν είναι δωρεάν στην Ισπανία, επομένως εάν ένα μέλος της οικογένειας χρειάζεται και καλύπτεται μόνο από την EHIC, θα πρέπει να πληρώσετε το 40% του κόστους πλήρωσής της. Αυτό είναι σπάνια πολύ μεγάλο κόστος, καθώς τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι σχετικά προσιτά, αλλά αξίζει να γνωρίζετε εάν η οικογενειακή σας ασφάλιση διακοπών καλύπτει τις χρεώσεις συνταγογράφησης. Εάν φέρνετε οποιοδήποτε μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας σε διακοπές, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις χρεώσεις συνταγογράφησης, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι είναι συνταξιούχοι του ΕΟΧ (οι συνταξιούχοι δεν υπόκεινται σε χρεώσεις συνταγογράφησης σε Ισπανία).

Συνολικά, οποιοσδήποτε κάτοχος EHIC ταξιδεύει στην Ισπανία μπορεί να είναι σίγουρος ότι καλύπτεται αρκετά καλά από το υψηλής ποιότητας κρατικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά η ταξιδιωτική ασφάλιση εξακολουθεί να συνιστάται σε περίπτωση που χρειάζεστε ιατρική συνταγή ή θέλετε πρόσβαση σε ιδιωτική ιατρική (ειδικά βολικό αν τραυματιστείτε σε μια πολυάσχολη ώρα).

By mansoor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *